Hoe ontkiem je zaden in water?

Er zijn verschillende manieren om zaden te ontkiemen: je kunt ze ontkiemen in een glas water, tussen keukenrol of watten of rechtstreeks vanuit de grond. Onze voorkeur gaat naar ontkiemen in water.

De procedure is heel simpel:

1. Leg de zaden in een glas gevuld met water

Belangrijk is dat je de temperatuur van het water tussen de 18 en 24°C houdt. Als het water te koud is, ontkiemen de zaden minder snel en heb je kans dat ze gaan rotten. Als het water te warm is kunnen bacteriën sneller om zich heen grijpen en algen ontstaan. Ook niet goed. Rond de 20°C (met een marge tussen de 18 en 24°C) zit je altijd safe!

Je moet het glas wel donker zetten, in een keukenkast bijvoorbeeld.

2. Wacht tot ze gaan ontkiemen!

In de regel zullen ze tussen de 3 – 5 dagen ontkiemen. Sommigen iets eerder of later, omdat de natuur hier namelijk zelf bepaald. Tussen de 1 en 6 dagen zal je altijd resultaat zien.

Als een zaadje ontkiemt gaat het open en zie je een klein witte puntje verschijnen. Dit is het begin van de wortel.

3. Wanneer uit het water en in de grond?

Bij deze methode is het belangrijk dat je de zaadjes iedere dag checkt.  Cannabis is geen waterplant en moet na het ontkiemen zo snel mogelijk in de grond gezet worden. Dus handig als het in het keukenkastje staat. Kom je het iedere dag vanzelf tegen!

Wacht tot het worteltje 2 – 3 mm is en haal het zaadje heel voorzichtig uit het water  en plaats het in je stek-  of zaaiaarde. Een theelepel is hierbij een handig hulpmiddel.

Zaaiaarde is speciaal voor stekken, voorzien van extra sporen en mineralen, en verkrijgbaar bij iedere growshop.

4. Hoe plaats ik ze in de grond?

Plaats de zaadjes net onder de oppervlakte, max. 3 mm, en dek ze dan voorzichtig met wat aarde toe.

Het beste is als het witte kiempje naar onder wijst. Na het ontkiemen groeit het worteltje omlaag en het stengeltje -met de eerste lobblaadjes- omhoog. Ook als je per ongeluk je zaadje verkeerd om zou leggen, zal de wortel toch omlaag groeien en de stengel omhoog.  De stengel moet dan wel een grotere omweg maken om de bocht om te komen, maar dit is verder geen probleem.

Het gekke is dat cannabis, net zoals alle planten, tégen de richting van de zwaartekracht in groeien en hun wortels met de richting van de zwaartekracht mee.  Na het ontkiemen groeien blaadjes dus naar boven om het licht te vinden voor hun fotosynthese en de wortels dieper de grond in waar ze water en voedingsstoffen zoeken.

5. Welke voeding geef ik ze nadat ik ze gepot hebt?

Even niets! En vooral niet teveel water. De eerste blaadjes kun je het beste even bevochtigen met een plantenspuit. Vergeet niet, ze hebben een aantal dagen in het water gelegen en hebben zich lekker kunnen volzuigen. En er zit genoeg voeding in de zaaigrond die je gekocht hebt.

Wel moet je rekening houden met een te vochtige omgeving  en de temperatuur. Ideaal is een luchtvochtigheid van rond de 75% en een temperatuur van 24°C.

6. Heb ik hulpmiddelen nodig?

Laat je ontkiemde zaadje groeien in een klein potje. Omdat zaailingen zich beter ontwikkelen in een vochtig klimaat is het verstandig gebruik te maken van een propagator.

Een propagator is een klein handzaam kweekkasje, waarmee je in een handomdraai kunt zorgen voor de juiste lichtinval en extra controle krijgt over de luchtvochtigheid en de temperatuur. Zo’n kweekkasje is overigens geschikt voor meerdere ontkiemde zaadjes of stekjes tegelijk.

7. Mannelijk of vrouwelijk?

Vrouwelijke cannabis planten produceren THC. De mannelijke planten kunnen de vrouwelijke planten bevruchten waardoor ze minder bloeien en ook minder THC aanmaken. Het is dus van belang om de mannelijke planten te verwijderen voordat ze de vrouwelijke planten bevruchten.

Als je gefeminiseerde zaden koopt heb je hier nauwelijks last van. Bij de reguliere zaden heb je de kans op een aantal mannelijke planten. Deze moet je dus verwijderen. Lees hierboven!

Een ‘vrouwelijke plant’ is gemakkelijk te herkennen. Tijdens de bloeifase (12 uur licht per dag) zie je na een dag of tien de eerste bloeiverschijnselen. Op dat moment zie je in iedere aftakking bolletjes haarzakjes met haartjes tevoorschijn komen. Bij ‘mannetjes’ verschijnen hier bolletjes.


 

Laat een reactie achter