Waarschuwing Waarschuwing: Ik kan het configuratie bstand: /home/sites/site42327/web/includes/configure.php beschrijven. Dit is een potentieel risico - Stel de permissies van de gebruiker goed in (CHMOD).
Bestrijdingsmiddelen - Organic Earth
 
Ga terug

BestrijdingsmiddelenNuttige insecten

Nematoden tegen varenrouwmug

Bij kweken komt meer kijken dan alleen het inrichten van je ruimte, je plantjes de juiste voeding geven en even oogsten. Ondanks alle voorzorg kun je toch te maken krijgen met onaangename gasten die je plantjes kunnen aantasten.

Zowel binnen als buiten kun je last hebben van plantenetende insecten. Maar dan nog hoef je nog geen visioenen te krijgen van een compleet mislukte oogst. Blijf rustig en probeer uit te vinden wat er precies aan de hand is: welk beestje is hier aan het werk en hoe gaan we dit bestrijden? Dan heb je de slag al half gewonnen. Voor de meest voorkomende plagen is er namelijk een oplossing.

Lees eerst ons blog over ecologische insectenbestrijding, zodat je weet waar je op moet letten.

Natuurlijk is het beter om te voorkomen dan te genezen. Start dan ook altijd met goed materiaal dat vrij is van ziekten, kiemen en plagen (ook je plantjes), houd je kweekruimte en je gereedschap goed schoon en breng de slechte diertjes niet van buiten mee. Draag daarom altijd beschermende of schone kleren als je de kweekruimte betreedt. En vergeet je schoenen niet!

Dan nog kan het wel eens misgaan. Controleer de planten en de kweekruimte daarom regelmatig op de aanwezigheid van beesten. Zoek ook naar verdachte plekken en vlekken. Probeer net als Sherlock Holmes niet te rusten voordat je alle onregelmatigheden hebt kunnen verklaren.

Tip: informeer je eerst via het blog of de categorie bestrijdingsmiddelen met welk soort vijanden je te maken kunt krijgen.

Tip 2: Hang voor de ingang en in je kweekruimte zelf vangstrips op!

Biologische en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

Belangrijk is wel dat je nooit gif gebruikt bij de bestrijding van ongedierte; je wilt het tenslotte nog kunnen roken!

Er zijn biologische en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen die elk soort plaag kunnen oplossen. Een ervan is de bestrijding van de schadelijke insecten door middel van hun natuurlijke vijanden.  Dat zijn insecten die als voeding insecten eet die zich in je planten kunnen bevinden. Als er geen voedsel (schadelijke insect) meer is gaan ze ook dood; ze zijn onschadelijk voor de plant z

Plaag varenrouwmug

De varenrouwmug is een 5 mm groot, zwart vliegje. Komt meestal in grote aantallen voor en legt haar eitjes in potgrond.

De 5 mm grote, witdoorschijnende larven overleven in potgrond en tasten het wortelstelsel van de plant aan. Daarbij worden ook vaak ziektekiemen overgedragen.

Je herkent het als de bladeren gaan hangen. Door de vraatschade aan de wortels gaat de plant de bladeren minder voeding leveren en gaan ze hangen. De plant kan zelfs volledig verwelken.

De natuurlijke vijand van de varenrouwmug zijn de nematoden Steinernema spp.

Deze nematoden zijn met het oog niet-waarneembare aaltjes, die in de potgrond de larven van de varenrouwmug opzoeken en binnendringen, waarbij een bacterie afgescheiden wordt die de larve van de varenrouwmug doodt.

Tevens leggen de aaltjes hun eitjes in de larve van de varenrouwmug. Vanaf een minimale potgrond temperatuur van 13°C zijn de aaltjes optimaal actief.

Gebruik: De aaltjes worden in een kleisubstantie geleverd, welke opgelost dient te worden in ca. 20 liter water en dan uitgegoten in de grond. Wij adviseren om handschoenen te gebruiken!

Hoe werkt het?

Wil je in het bezit komen van de natuurlijke vijand moet je het volgende doen: Je bestelt via de website  een kaart van de desbetreffende insect en vul je naam, adres en gewenste ontvangstdatum in; plak een postzegel en doe de kaart op de post.

De insecten komen aan bij jou thuis (of desgewenst bij de winkel). Zodra ze in je bezit zijn moet je ze zo snel mogelijk uitzetten.

€40.00


Nematoden tegen varenrouwmug
8021007
08/12/2008

Aanbevolen

Grapefruit

Grapefruit

  • Product Prijs€6.50
  • Product Nummer2001047
  • Beschikbaar sinds20/08/2013
Aurora Borealis

Aurora Borealis

  • Product Prijs€6.50
  • Product Nummer2001093F
  • Beschikbaar sinds13/11/2011

Recentelijk door jou bekeken

Nematoden tegen varenrouwmug

Nematoden tegen varenrouwmug

  • Product Prijs€40.00
  • Product Nummer8021007
  • Beschikbaar sinds08/12/2008